perjantai 2. lokakuuta 2015

Suojatieprojekti käynnissä!


Aihevalintojen ja projektiryhmien muodostamisen jälkeen pääsimme vihdoin vauhtiin viime perjantaina 25.9. Heti ensimmäisten esittelyjen ja pienen ryhmäytymisen jälkeen oli selvää, että kyseessä on motivoitunut ja hyvin toimeen tuleva poppoo, joka ryhmän pomon sekä aiheen ehdottajan Lauran komennossa pääsee vielä pitkälle kurssin edetessä.

Ennen itse projektin kimppuun käymistä selvitimme ohjatusti ryhmämme luonneprofiilin ja ryhmäydyimme mm. rakentamalla pika-aikataululla sekalaisista materiaaleista projektiamme kuvaavan veistoksen.


10 minuutin sisällä syntynyt projektiveistos.

Profiilikäyrät osoittivat, että ryhmän vahvuutena on edessä olevan ongelman selkeyttäminen. Toivottavasti myös ratkaisun toteuttaminen onnistuu melko matalasta profiilista huolimatta.

Jokainen ryhmän jäsen piirsi oman ryhmäjäsenprofiilikäyränsä.

Ensimmäisenä työvaiheina on ollut aihealueeseen tutustuminen sekä erilaisten näkökulmien ja
trendien tunnistaminen. Keskustelu sekä aiheen laaja pohdinta tuntui olevan tarpeen, sillä suojatieturvallisuutta voi lähestyä lukuisista eri suunnista.

Tässä vaiheessa emme ole vielä tehneet varsinaista aiheen rajausta, mutta tapaamisien ja mm. ajatuskartan työstämisen jälkeen karkea jako erilaisiin lähetymiskulmiin tuntui muodostuneen:
  • Teknologia. Ajoneuvojen apuvälineet vaaratilanteiden tunnistamiseen, mobiilisovellukset suojatieturvallisuuden parantamiseen, suojateistä tai niiden ylittäjistä varoittavat sensorit ja ilmaisimet... listaa voisi jatkaa todella pitkään
  • Lainsäädäntö ja valvonta. Onko nykyisessä lainsäädännössä tai sen valvonnassa mahdollisesti aukkoja, jotka heikentävät suojatien tuomaa turvaa ja mahdollistavat onnettomuuksien tapahtumisen?
  • Vaaranpaikkojen systemaattinen tunnistaminen. Voiko tilastojen avulla löytää systemaattista kaavaa onnettomuuksien tapahtumapaikoista, -olosuhteista tai osapuolista? Ehkäpä Suomen teiden ja taajamien vaaranpaikat voitaisiin ennustaa aiempaa paremmin.
  • Asenteet ja taidot. Useimmat onnettomuudet voitaisiin välttää ajamalla varovaisemmin ja suojateitä kunnioittaen. Myös jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on parantamisen varaa liikennetaidoissaan. Löytyisikö ratkaisu asenteisiin vaikuttamisesta tai tehokkaammasta liikennekoulutuksesta?

Ajatuskartta suojatieturvaan liittyvistä aiheista. Edellä oleva lista on koonti keskustlusta, joita ajatuskartta herätti.

Ryhmän jäsenet ovat kukin ottaneet vastuulleen erilaisten osa-alueiden taustatietojen selvittämisen ja valmistautuvat lyhyesti saattamaan koko muun ryhmän kartalle kyseisestä aiheesta. Kun koko ilmiön taustat ovat paremmin tiedossa, on projektimme seuraavan ison askeleen eli aiheen rajauksen tekeminen huomattavasti helpompaa. 

Myös projektimme varsinaisen nimen ja logon suunnittelu alkoi kuluneella viikolla. Ilmaan heiteltiin vaikka minkälaisia nimiehdotuksia Xwalkista seepraraitoihin ja sopiva nimi löytynee aiheen tarkentuessa ja hyvän inspiraation iskiessä. 

Tässä vaiheessa olemme saaneet myös projektiblogimme alkuun (kuten tästä ensimmäisestä viestistä huomataan!) ja pyrimme julkaisemaan tilannepäivityksiä projektin etenemisestä noin viikon välein. Otamme mielellämme vastaan ideoita projektiamme kohtaan ja kiitämme mielenkiinnostasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti